FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

Ясна зоря нашого письменства

"Ясна зоря нашого письменства".

Літературна композиція до 190 річчя від дня народження видатної української письменниці Марка Вовчка

" За все життя я не залишила нікого, хто був на моїй дорозі хворий або нещасний ". Ці слова, сповнені великої любові і співчуття до людини, належать письменниці - новатору, неповторній жінці- Марко Вовчку.

Марія Олександрівна Вілінська ( майбутня Марко Вовчок) народилася 22 грудня 1833 року у збіднілій дворянській родині. Марія завжди тягнулася до навчання, була кмітливою, охайною та старанною дівчинкою. Навчалася в Харківському пансіоні шляхетних панн, але через безгрошів'я родини не змогла його закінчити. Дитинство було важким та безрадісним.

Марко Вовчок була особисто знайома з Тарасом Шевченко, товаришувала з Пантелеймоном Кулішем та багатьма прогресивними діячами того часу. Високо цінував творчість письменниці Іван Франко. Відомий письменник- фантаст Жюль Верн надав Марко Вовчку ексклюзивне право перекладати його тексти, захоплений чарівною іноземкою та її літературним стилем.

Історична повість " Маруся" набула популярності у Франції та країнах Європи, отримала нагороду Французької академії і була рекомендована для обов'язкового вивчення у французьких школах.

Книжкова виставка "Ясна зоря нашого письменства" має мету допомогти учням в освітньому процесі, ознайомити відвідувачів бібліотеки із сторінками життя та творчості письменниці, перекладача, видавниці, яку називають "українською Жорж Санд".

Кiлькiсть переглядiв: 0